Vand i haven – Bassin – Fisk – Frøer

Hvis man ikke er til hunde der skal luftes og kattebakker, der skal tømme, men alligevel gerne vil have lidt liv omkring sig, så kan man med fordel anlægge sig et havebassin. På den måde kan man få sig nogle dyr, guldfisk, koi-karper, stør og mange andre fisk, der kræver minimal pasning. Et havebassin koster lidt at anlægge, men er derefter billig i drift. Hvis bassinet anlægges korrekt, kan man få et algefrit havebassin, der stort set passer sig selv. Hvis ikke man anlægger det korrekt, så kan man tilgengæld få rigtig store problemer med alger i havedammen.



Guldfisk er rigtig gode til at yngle, men de er mindst lige så gode til at spise deres egne æg eller afkom, hvis de kan komme til det. Derfor bør man – hvis man ønske at beholde ungerne, lave nogle områder i bassinet, hvor der er gemmesteder, så de store fisk ikke kan komme derind. Personligt har jeg lavet nogle trapper langs kanten, hvor der er fyldt op med sten, så fiskene kan svømme hen over, men de kan ikke komme ned mellem stenene. Når man bygger bassinet op på denne måde, så sikrer man at æggene kan “drysse” ned mellem stenene men ikke blive spist og når der kommer unger, så har de et sted at gemme sig, indtil de har vokset sig over den størrelse, hvor de store kan spise dem.

Ulempen ved at lave disse trapper, er at der også er rigtig gode levevilkår for frøer. Mange synes, at det er rigtigt hyggeligt at have frøer i havebassinet, men personligt ser jeg det som et problem. Frøer sviner om muligt mere end guldfisk og hvis der er mange frøer i bassinet, kommer der hurtigt så meget næring i vandet, at man får store problemer med alger. Jeg har endnu ikke fundet en metode til at slippe for frøer i mit havebassin og hvis nogen skulle ligge inde med en opskrift på en frøfælde eller en god måde at holde dem nede på, så vil jeg rigtig gerne høre fra jer. Indtil videre går jeg ugentligt på frøjagt og indfanger så mange som muligt, for herefter at forflytte dem til en sø i nærheden.

Hvis man gerne vil reducere sin frøbestand, skal man dog være opmærksom på, at tudser kan vandre op til 2 km og derfor skal de sættes ud længere væk end det, hvis man ikke vil fange den samme tudse flere gange i løbet af sæsonen…….

For at få pænt rent og klart vand, så er det vigtigt, at man køber en bassinpumpe der er stor nok til bassinet. Derfor bør man måle sit bassin grundigt op og herefter beregne den nøjagtige mængde vand. Når man køber bassinpumpe, så betaler det sig at købe en af rigtig god kvalitet med indbygget uv-lys i stedet for en af de billige bassinpumper på markedet. Jeg vil senere skrive en længere artikel om valg og forskelle ved de forskellige bassinpumper.

En anden ting der er vigtig for et flot og algefrit havebassin, er beplantningen af bassinet. Der findes rigtig mange flotte vandplanter, men alle har de forskellige egenskaber og grobetingelser. Man skal derfor sørge for at beplante sit havebassin med både iltende vandplanter, nærringsoptagende vandplanter og nogle flydeplanter. Jeg vil også, når tiden er til det, lave en mere dybdegående artikel omkring forskellene ved vandplanter og hvorfor man skal have de forskellige slags. Hvis du vil have inspiration til de forskellige vandplanter, så kig forbi Bakker.dk, der er en internetvirksomhed, der har et godt udvalg og billige haveplanter.

Man man skal fra starten af være opmærksom på at få lavet bassinet dybt nok og få det indrettet med den rette filtrering. Tidligere var jeg ejer af et havebassin, som på det dybeste sted var lidt over 50 cm vand. Det var da også vældigt hyggeligt i sommerperioden, men da vinteren kom, måtte jeg ud og købe et akvarium, luftsten og en pumpe. Jeg blev ellers forklaret i havecenteret, hvor jeg indkøbte mine første fisk, at disse bare kunne overvintre i en murerbalje med en luftsten i. Jeg valgte så i stedet at indkøbe et akvarium på 150 liter, da jeg havde 20 forholdsvis store guldfisk herimellem 8 sumbukier.

Efter ganske få dage kunne jeg dog se, at fiskene ikke kunne klare sig uden pumpe i vandet, så jeg fik en indkøbt og så trivedes fiskene fint hele vinteren. Men det kræver utrolig stort arbejde at have guldfisk til at overvintre inde, da guldfisk sviner utroligt meget.

I år har jeg lavet mit havebassin om, så jeg ikke mere skal rense vand i et akvarium hver 14’ende dag vinteren igennem.

Normalt siger man, at frostfri dybde er ca 70 cm, men jeg har valgt at være på den sikre side og har lavet mit på 110 cm. Dette har jeg gjort, da jeg har hørt om mange, der trods en dybde på 70 cm har mistet fisk i løbet af vinteren. Når man er i gang med at grave, så betyder det ikke ret meget lige at tage en halv meter mere af. Det koster naturligvis lidt i bassinfolie, men det er givet rigtigt godt ud, hvis man kan undgå at miste fisk hver vinter.

Hvis man slet ikke kan få sit havebassin til at få klart vand, så kan det være nødvendigt at bruge kemikalier. Min erfaring er dog, at dette oftest er en midlertidig løsning, fordi man ved brugen af kemikalier slå den biologiske balance retur til start. Hos Plantetorvet kan man både købe kemikalier og man kan få fat mange forskellige vandplanter, som også kan have en stor effekt på dammens naturlige balance.


Skriv et svar