Brug eksemdækken til heste med sommereksem

Sommereksem er en allergisk lidelse hos heste. Hesten reagerer på spyt fra nogle meget små insekter, som hedder mitter.
Der er meget stor forskel på bestanden af mitter i forskellige dele af Danmark og en hest kan derfor leve hele sit liv eller i mange år, uden at lidelsen opdages.


Hvor meget hesten reagerer kommer naturligvis også an på, i hvor voldsom en grad den er allergisk.
Nogle heste reagerer kun meget svagt, hvor andre heste reagerer meget kraftigt ved blot ganske få bid fra mitter.
Mange tror at mitter stikker, men det gør de ikke. De bidder hestene for at kunne suge blod fra dem og hestene får derfor spyt ind i blodet.
Heste med sommereksem reagerer ikke på det område hvor de er blevet bidt af mitten, men sommereksemen kan derimod ses som en meget tyk skæl i hestens hudlag i manen og i huden i haleroden.

Der er ingen fare for, at man forveksler sommereksem med almindelig skæl, da sommereksem viser sig som meget store skælflager. Sommereksemens skæl er grå og ikke hvid/beige som almindelig skæl.
En hest med sommereksem vil desuden reagere med meget kraftig kløe og vil forsøge at klø sig på alt den kommer i nærheden af. Nogle heste er så hårdt angrebet, at de ikke kan rides i sommereksem perioden, da de også vil forsøge sig med, at klø sig op af rytterens ben under ridning.
 
 

 
Sommereksem kan ikke helbredes, men man kan gøre meget for at gøre livet for en hest med sommereksem bedre.
Det vigtigste er, at sørge for at hesten bliver bidt så lidt som muligt. Den helt optimale, men for mange også umulige løsning er, at opstalde hesten et sted, hvor der ingen mitter er.
Der findes mange steder i Danmark, hvor en hest med sommereksem helt kan undgå at blive bidt. På samtlige mindre øer i Danmark findes der ingen mitter. Med mindre øer menes steder som Rømø, Samsø og andre i samme størrelse.

Mitterne kan ikke leve der grundet det flade terræn og meget vind. Hvis man ikke har muligheden for at opstalde hesten under sådanne forhold, kan man afhjælpe eksemhesten meget ved at benytte et eksemdækken.
Det er ikke nok at benytte et fluedækken, da hullerne i dette er så store, at mitterne kan komme ind til hestens hud. Der findes flere eksemdækner på markedet og det bedste eksemdækken, som jeg selv har prøvet er Boett


De har mange års erfaring i sommereksem og har specialiseret sig i at lave eksemdækken. I første omgang lavede de eksemdækken til de islandske heste, som er meget disponeret for sommereksem. Senere har behovet for eksemdækken til de større heste udviklet sig og i dag kan man få eksemdækken til alle størrelser hest – også de helt store heste med sommereksem.


Tilbage til oversigten

Skriv et svar