Se de nye lovkrav fra den nye lov om cykellygter november 2012

Forleden så jeg i nyhederne, at der er kommet en ny lov for cykellygter. Derfor har jeg været i gang med at finde ud af de nye regler og her kan du se, hvilke lovkrav som dine cykellygter skal leve op til i fremtiden.

Se mere om godkendte cykellygter her

Bødepris for ulovlig cykellygter

Hvor mange andre bøder for cyklister kun er på 500 kr., så koster det faktisk 700 kr. hvis man ikke har to lovlige cykellygter på sin cykel.
Eftersom at bødetaksten er så høj, så kan det godt betale sig, at sætte sig grundigt ind i reglerne for cykellygter, man kan nemlig sagtens finde billige godkendte cykellygter til priser omkring 100 kr. så det kan godt svare sig, at skifte sine cykellygter ud, hvis dem som man har ikke er lovlige.

Ny lov om cykellygter

Her fra efteråret 2012 træder en ny lov om cykellygter i kraft. Den nye lov gør mange af de gamle cykellygter ulovlige både at bruge og at sælge. Reglerne for godkendte cykellygter er ændre på flere punkter og man bør derfor sikre sig, at ens gamle cykellygter overholder den nye lov om cykellygter. Et af de nye krav er, hvor langt at cykles lys skal kunne ses borte og så er der regler, som gør at de gamle diode dingle lygter ikke mere er lovlige at bruge, da alle cykellygter ifølge den nye lov skal kunne fastspændes på cyklen, så lygterne lyser fremad og ikke selv kan flytte sig. Dette gør at de gamle elastik eller dingelygter som de også bliver kaldt kommer til at være ulovlige cykellygter at køre med. Samtidig er der også i den nye lov om cykellygter et krav til at en cykellygte skal kunne ses både forfra og fra siden for at kunne bliver godkendt. Dette nye lovkrav gør også, at mange af de gamle diode cykellygter ikke mere lever op til kravene og bliver ulovlige. Den nye lov om godkendte cykellygter gælder alle slags cykellygter både batteri cykellygter, dynamolygter og magnet cykellygter.

Blinkende cykellygter.

Der har været en del snak om, hvorvidt blinkende lygter ville blive ulovlige i fremtiden, men de kan også blive godkendte, hvis de lever op til samme krav som alle andre godkendte cykellygter og desuden er der blevet fastsat at en blinkende cykellygte skal blinke mindst 120 gange pr. minut. Det er ikke alle af de gamle blinkende diode cykellygter, der blinker så mange gange og disse er naturligvis ikke mere brugbare ifølge den nye lov som træder i kraft allerede fra 1 november 2012.

Hvor og hvordan skal lygterne sidde.

En cykellygte skal være monteret fast på cyklen. Det vil sige, at en cykellygte skal kunne spændes fast på en sådan måde, at den ikke kan glide rundt og komme til at lyse op i luften eller ned i asfalten. Desuden skal du være opmærksom på at en cykellygte IKKE må monteres på cyklisten, det er dog aldrig nogen dårlig idé at være udstyret med ekstra lys og dette må naturligvis gerne sidde på cyklisten. Den skal altid sidde fastmonteret på cyklen og en del af den nye lov om cykellygter er, at du nu kan få en bøde, hvis dine cykellygter ikke er monteret korrekt. Dette gælder også hvis dit lys ikke lyser lige forud eller bagud, som den nye lov foreskriver. Da godkendte cykellygter ifølge de nye lovkrav skal være lagt kraftigere end førhen, så kan en cykellygte hurtigt komme til at blænde andre cyklister eller medtrafikkanter og det er nok derfor, at man ifølge den nye lov om cykellygter skal spænde dem grundigt fast. Grundet denne nye regel bør man kraftigt overveje at købe cykellygter med fastmonterede holdere som fx Smart Super Flash der er en rigtig god billige godkendt battericykellygte eller Reelight – hvis man er mere til magnet cykellygter.

Kraftige cykellygter.

Ifølge den nye lov for cykellygter, så skal en lygte være meget kraftigere end det før har været tilfældet. Nu skal en cykellygte kunne ses hele 300 meter væk. For at sikre at man kan se lygten 300 meter væk, er det blevet defineret hvor meget en cykellygte skal kunne lyse. Man måler lys i noget som hedder candela ( uden at vide det, så vil jeg skyde på, at det kommer fra det engelske ord for lys = candle). Førhen skulle en godkendt baglygte til en cykel lyse med 2 candela, hvor både godkendte for- og baglyger til cykler nu skal lyse med 4 candela. Samtidig er der kommet regler for, hvor længe en cykellygte skal kunne lyse.

Lettere for forbrugeren.

Da det nu er muligt for cyklisten at blive straffet for ikke at leve op til den nye lov om cykellygter, er der også gjort nogle tiltag til at sikre, at brugeren har en chance for at købe de rette cykellygter. Derfor skal forhandlere af godkendte cykellygter i fremtiden vise om en cykellygte er godkendt eller ej. Desuden skal det tydeligt fremgå fra emballagen at cykellygten lever op til alle lovkrav, herunder skal det tydeligt fremgå om cykellygten kan lyse 4 candela som de nye lovkrav til cykellygter foreskriver. Man skal kunne se hvor mange candela cykellygten lyser med.

Batteri cykellygter.

Hvis der ikke er tale om en cykellygte som oplades under kørslen for eksempel dynomolygter og magnet cykellygter, så gælder der desuden nogle regler omkring batteritid.
For at en batteri cykellygte kan blive godkendt, så skal den kunne lyse i 5 timer med en styrke på 4 candela. Noget der kan være rigtigt hårdt ved batterierne på en cykellygte er, hvis det er koldt udenfor. Dette forringer batteritiden på en cykellygte og der er derfor også taget højde for det i den nye lov for cykellygter, som foreskriver at lygten ikke bare skal kunne lyse med 4 candela i 5 timer, men den skal også kunne lyse med candela i 5 timer ved max 5 graders varme. Alle disse test af cykellygter gør at man som forbruger er rimeligt sikret, når man går ud og køber en godkendt cykellygte efter d. 1 november 2012.
Battericykellygter har altid været meget populære, da det er her, at man finder det største udvalg af billige godkendte cykellygter. Når man skal købe cykellygter til børn, vil man ofte gerne have nogle billige cykellygter, da børnene ofte enten mister deres cykellygter eller får dem ødelagt.
En af de bedste godkendte cykellygter af batteritypen er en model, som hedder Smart Superflash – Smart Superflash kan købes hos Cykelpartner.dk, som der linkes til fra øverste billede.

Hvornår skal man have lys på cyklen

Man skal altid køre med lys på cyklen, når det kan være svært for bilisterne at se en. Det betyder at man skal køre med cykellys fra solnedgang og frem til solopgang. Dette betyder ikke, at du skal køre med lys når det er mørkt. Hvis man forestiller sig at der er solopgang kl 6 om morgenen, så er det faktisk lyst kl 6 og omvendt gælder det for solnedgang at hvis der er solnedgang kl 21, så er det faktisk lyst kl 21 og først helt mørkt ca. 1½ time senere. Solopgang og solnedgang flytter sig fra dag til dag alt efter hvor meget dagen tiltager eller aftager – du kan læse mere om, hvordan solopgang eller solnedgang defineres på jægernsmagasins hjemmeside. Du kan derfor kun være helt sikker på, hvornår solopgang eller solnedgang er den bestemte dag, ved at tjekke det på tekst-tv eller tjekke det online på dmis hjemmeside.

Opdatering på reglerne omkring cykellygter 2013.

Dags dato 28 oktober 2013 er jeg nød til lige at komme med en lille opfølgning på denne artikel.

De nye regler for cykellygter skulle gøre det lettere for forbrugerne at købe gode og stabile cykellygter, som skulle være med til at sikre de danske cyklisters synlighed i trafikken.
Desværre har det vist sig, at der stadig er mange forhandlere, som vælger at sælge cykellygter, der IKKE lever op til reglerne for cykellygter uden at gøre forbrugeren opmærksom på det.
Det er ikke ulovligt at sælge eller bruge fx de meget omdiskuterede dinglelygter til cykler. Men for forhandleren vedkommende, så må man ikke kalde dem for cykellygter. Man må som forbruger også gerne køre med lygter, som ikke er godkendte. Loven kræver bare, at man som cyklist skal have et par godkendte cykellygter monteret korrekt på sin cykel i lygtetændingstiden.
Da det er dit ansvar som cyklist at køre med lovlige cykellygter, så vil jeg gerne anbefale dig, at du ikke køber dine cykellygter i store supermarkeder (hvis de ikke har specialister, som kan hjælpe dig) og i stedet kontakter din lokale cykelhandler eller finder en god onlineshop, hvor det er tydeliggjort, om der er tale og godkendte eller ikke godkendte cykellygter.

Nøgleord: , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar