Fiskeri

Der findes rigtig mange forskellige former for fiskeri.

De fleste forbinder fiskeri med noget, som foregår med en fiskestang og et fiskehjul, men der findes faktisk også indenfor denne form for fiskeri en masse forskelle

Desuden findes der også fiskeri med net og herunder findes der igen forskellige former for fiske alt efter, om det er erhvervsfiskeri eller om det er hobbyfiskeri.

Fiskeri med fiskestang eller fiskestænger

Fiskeri med fiskestang foregår oftest kun med en stang af gangen. Men der findes også noget, som hedder trollingfiskeri og her bruger man en båd i lav fart, hvor man har flere fiskestænger monteret på.

Fiskeri fra båd

Fiskeri fra båd kan som nævnt være trollingfiskeri, hvor man monterer flere stænger med fiskegrej. Det er nødvendigt med en artikel omkring denne form for fiskeri for sig selv, da der er en masse tekniske ting, som gør sig gældende, når man dyrker denne form for fiskeri.

Pirkefiskeri

Når man pirker eller pilker, som det også bliver kaldt, så benytter man et forholdsvist tungt agn og lader pirken løbe til bunds. Når man er nede ved bunden, så bevæges pirken op og ned og interesserede fiske vil blive pirket, hvis de kommer for tæt på. Det sker ofte ved denne form for fiskeri, at fisken bider efter pirken og bliver kroget i munden, som det sker ved de fleste andre former for fiskeri

Spinnefiskeri

Spinnefiskeri kender de fleste fra land og kystfiskeri. Men denne form for fiskeri kan sagtens udføres fra en båd også. Hvis man er flere ombord, så er det dog en fordel, at man er nogenlunde øvet i at kaste, da man ellers let kommer til at skade andre medpassagerer.

Bundfiskeri

En anden form for fiskeri fra båd er, at man lader et forfang fx med sandorm løbe til bunds og så venter man ellers bare. Her man fange flere former for fisk og det er med denne form for fiskeri, at man kan fange mange fladfisk

 

Fiskeri fra land

Når man fisker fra land, så betyder det, at man står på fast grund ved en sø eller en å. Det kan sagtens være en put and take sø.

Fiskeri i å

Fiskeri i å’er skal man være opmærksom på, at der er helt specielle regler for. Det er ikke mange steder, at man kan fiske frit i de danske åer og alle steder skal man have et fisketegn.

Hvis du gerne selv vil fiske i å, så forhør dig i dit lokalområde omkring reglerne.

Ved fiskeri i åer benytter man oftest spinnefiskeri eller fluestang. Men der findes også steder, hvor man med særlig tilladelse må udsætte garn i åen.

Fiskeri i søer

Der findes en del naturlige søer, hvor man må fiske efter særlige bestemmelser. Nogle steder er dækket af et fisketegn, mens andre steder er underlagt særlige regler, som medlemskab af en klub eller anden forening.

En sø kan også være en put and take sø. I disse søer må man ikke fiske udelukkende med fisketegn – faktisk behøver man ikke et fisketegn for at fiske der. Priserne vil altid være oplyst ved søen og reglerne for fiskeri kan være forskellig fra sø til sø og man skal derfor altid læse reglerne for stedet.

Fiskeri fra/ved kyst

Kystfiskeri dækker både over, hvis man står på en havnekaj og fisker og hvis man befinder sig i vandkanten eller i vandet fx i et par waders eller en flydering.
Det er ikke alle steder, at man må fiske hverken ved havnekajen, molen eller kysten. Du kan få et overblik over, hvor du må og ikke må fiske i Danmark + hvad der er dækket af fisketegnet her https://fishingindenmark.info/fiskepladser?categories=2402:2403&categories=2402:2406&categories=2402:2404&c=56.2015:10.6238:7

Fiskeri fra mole/kaj

Når man fisker fra mole eller kaj, så vil man enten bruge bundfiskeri efter fx rødspætter eller bruge spinnefiskeri eller fluefiskeri til at gå efter havørred, sild, hornfisk, makrel m.m. Hvad man kan fange fra molen afhænger af årstiden. På linket herover kan du også se, hvilke arter du kan fiske efter på de forskellige pladser.

Fiskeri fra vandkanten og i vandet

En af mine egne foretrukne former for fiskeri er at gå ude i vandet med en spinnestang og fiske. Denne form for fiskeri kræver dog lidt udstyr og det kan være en kold fornøjelse.
Hvis man ikke har waders, så kan man god sagtens gå langs kysten på standen eller i vandkanten i et par gummistøvler og fiske. Ved denne form for fiskeri har man dog størst chancer, hvis man kender bundforholdene og hvis man er helt ukendt med området, så kan det være en god ide at spørge en lokal fisker eller evt i den lokale grejbutik, så man kan få nogle gode råd med på vejen.

Fiskeri fra flydering

Hvis man har mulighed for det, så er det ret fedt at fiske fra en flydering. Men det er en noget mere bekostelig affære og det kræver, at man ikke er nybegynder i at fiske.

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.