Hvornår skal man bruge regndækken, overgangsdækken og vinterdækken.

Som forholdsvis ny hesteejer, så kan det være svært at finde ud af, hvornår man skal bruge regndækken, overgangsdækken og vinterdækken og her finder du en lille rettesnor til, hvad man bør og ikke bør gøre.

Regndækken.

Et regndækken er i min verden en unødvendig ting overordnet set. En hest er vandtæt via funktioner i dens pels og hvis man passer den med regelmæssig og ikke overdreven strigling, så har man ikke noget at benytte et regndækken til, hvis hesten ikke har helt specielle behov. Der kan være tale om sygdom, som vandeksem, mug eller andre sygdomme, hvor hesten skal holdes tør eller der kan være tale om heste, der er meget følsomme overfor vind, så de skal have en vindbeskyttelse, for at ikke at fryse og få følgesygdomme som fx kolik. At give en normalt fungerende hest et regndækken på hen i efteråret, er grænsende til dyremishandling, da man forhindrer hesten i at rejse sin pels og beskytte sig mod kulde. Hvis det er koldt, så skal man benytte et overgangsdækken.

Overgangsdækken.

Et overgangsdækken minder lidt om et regndækken med den forskel, at et regndækken kun består af et lag vandtæt materiale, hvor er overgangsdækken har et lag indeni af fleece eller lignende, som holder på hestens varme. Grunden til at et overgangsdækken er forret er, at når man lægger dækken på hesten, så kan hesten ikke længere rejse hårene op og skabe isolation. Måden som hesten naturligt beskytter sig mod kulde, er ved at rejse sin pels og derved opstår der et lag stillestående luft mellem hesten og omgivelserne. Dette luftlag kan hesten varme op med kropsvarmen og derved holde varmen. Efterhånden som det bliver koldere danner hesten mere og mere pels for at kunne lave et tykkere luftlag. Når vi klipper hesten, så er vi nød til at erstatte denne pels med et dækken.

Vinterdækken.

Når hesten bliver klippet, så erstatter man hestens pels med et dækken, så den ikke fryser og bliver syg. Hvis man ikke benytter hesten til ridning og hvis hesten har mulighed for at søge læ om vinteren, så er det næsten altid bedst, at lade hesten sætte pels og selv sørge for at holde varmen. Selvom vi køber nok så dyre dækner, så vil hestens eget naturlige forsvar mod kulden være den bedste løsning. Men hvis man gerne vil ride sin hest om vinteren, så er det oftest det bedste for hesten, at den bliver klippet. Hvis hesten kommer til at svede meget under ridningen, så kan den blive rigtig syg, af at blive smidt våd på fold eller blive sat våd i boks. En hest med vinterpels kan tage op til 4-5 timer om at blive nogenlunde tør igen. Nogle vælger at smide et ulddækken på hesten og sætte den ind i boksen, indtil hesten igen er tør. Men hvad mange ikke ved er, at når der ligger tilstrækkeligt med vand/sved ovenpå et ulddækken, så absorberer sveden varmen fra hesten, så den faktisk kommer til at fryse mere, end hvis den havde stået uden dækken på. Hvis man har en hest som er blevet meget våd, så skal man derfor sørge for, at man får skriftet dækken ca. hver halve time indtil hesten igen er tør. Derfor vil det i mange tilfælde være bedre for hesten og for rytteren, at man klipper hestens egen pels af og erstatter med et godt vinterdækken.

Se flere billige hestedækken her

Skriv et svar