Hvad koster det at fodre på en hest?
Det er rigtigt svært at sætte en fast pris på, hvor meget det koster at fodre en hest pr. md.
For det første er der stor forskel på, hvor meget hestefoder en stor og en lille hest spiser.
Derudover er der stor forskel på at fodre på en koldblodshest og på en varmblodshest.
En koldblodshest kan for det meste næsten leve af ingenting, hvorimod en varmblodshest af samme størrelse oftest kan spise mindst 2 gange så meget for bare at holde huld på kroppen.
I dag er der forsket en del på området og mange test har vist, at det rigtigt sammensatte foder er altafgørende for hestens trivsel. Det er derfor vigtigt at man sætter sig meget grundigt ind i, hvilke mineraler, vitaminer og grovfodertyper, der er nødvendige for hesten, hvis man ikke vælger at benytte sig af et fuldfoder specielt udviklet til heste.
Grovfoder:
Der findes rigtig mange forskellige mærker i hestefoder og de ligger milevidt fra hinanden i pris og kvalitet. Hvad der er et godt hestefoder er en vurderingssag, som den enkelte hesteejer må gøre op med sig selv.
Før i tiden levede hestene udelukkende af hø, havre og byg. Og dette foder er der stadig mange heste der klarer sig fint på i dag. Andre heste spiser hestefoder for rigtig mange penge hver måned.
I dag er byg ikke så meget benyttet som hestefoder, da man gennem tiden har fundet ud af, at mange heste hæver i benene af dette foder. Byg kan desuden ikke benyttes i hel form som hestefoder, da hesten ikke kan bryde den meget hårde kerne, der er på byg.
Havre benyttes i dag heller ikke så meget som hestefoder, som det gjorde før i tiden. Nutidens heste har væsentligt mere temperament end arbejdshestene fra før i tiden og fakta er, at nogle heste bliver ”varme” i hovedet af havre. Varme i hovedet vil sige, at hesten bliver mere nervøs og noget mere energisk en normalt.
Fordelen ved både havre og byg er klart indkøbsprisen. En stor hest vil med tilstrækkelig mængde hø normalvis spise ca. 2 kg havre pr. dag. Prisen på havre ligger omkring 3 kr. på foderstoffen og hvis man er heldig at kende en bondemand, der laver havre, så kan man få det til ca. halv pris. Når man benytter korn som grovfoder til hesten, så skal man altid give et tilskudsfoder ved siden af, for at have et brugbart færdigt hestefoder.
Man kan også vælge at købe en af de færdige blandinger hestefoder der findes. At bruge en færdigblanding vil i langt de fleste tilfælde være det bedste hestefoder, hvis ikke ejeren af hesten, ved nøjagtigt hvad der skal sammensættes for at have et optimalt grovfoder.
Priserne på færdigblandet hestefoder er meget varierende. Man kan som regel i den billige ende finde foderstoffens egen grovfoderblanding til heste og i den dyrere ende mærker som skt. Hippolyt.
Tilskudsfoder:
Der findes rigtig mange teorier om, hvorvidt organiske mineraler og vitaminer optages bedre end kunstige vitamin og mineraltilskud til heste og denne afgørelse vil jeg lade op til den enkelte hesteejer at træffe. Det er dog meget vigtigt at man enten ved 100 %, hvad der skal til for at dække hestens behov, at man investerer i et foderprogram til heste eller kontakter en foderspecialist/foderkonsulent, så hesten får det rigtige foder.
I naturen har hesten mulighed for at bevæge sig frit rundt og den har derfor selv mulighed for at indtage de vitaminer og mineraler, som den har brug for. Hesten ved selv, hvis den har brug for mineraler eller salt og den vil derfor ved behov benytte sig af en mineral- eller saltsten. Hvis hesten ikke benytter sig af sin sliksten, så hjælper det ikke, at man køber en med smag eller fine Himalaya sliksten til den. Det eneste man opnår, er at hesten spiser en masse mineraler som den ikke har brug for og derved måske kommer i ubalance med andre i stedet.